Hintsofnature

Vilten

‘Vilten’: vilt is een niet-geweven textielsoort die wordt vervaardigd door samenpersing van wol.
De vezels worden met heet water behandeld en vormen door krimpen de structuur van het materiaal.

Een schaapsherder gaat in alle vroegte met zijn kudde op pad. Eenmaal onderweg blijkt er een gat in zijn schoen te zitten. Omdat het nog erg fris is besluit hij wat wol van een van de schapen te snijden. Hij stopt de wol in zijn kapotte schoen, het beviel hem zo goed dat de herder het voorval in de loop van de dag al weer is vergeten. Een aantal dagen later schiet de gebeurtenis hem weer te binnen. Hij wil zijn schoen gaan maken en haalt de wol eruit. In de verwachting losse plukken wol uit zijn schoen te halen keek hij heel verbaasd naar het “zooltje” in zijn handen.

Dit is een van de eerste anekdotes die ik ben tegengekomen over het ontstaan van vilten.

Een aantal jaren geleden kwam ik via een workshop met vriendinnen in aanraking met vilten. Ik wilde toen heel graag meer weten en alle mogelijkheden leren die je hebt als je werkt met wol, water en zeep. Tijdens de volgende workshop maakte ik een tas om een mal heen. Kim Verhoeff

Vervolgens begon ik te experimenteren, bijvoorbeeld door een dun laagje wol op zijde samen te vervilten. Ik maakte kledingstukken zonder dat er ook maar één naald aan te pas kwam! Ik leerde verschillende technieken met naaldvilt en lontwol. Dit combineerde ik met zijde, garen en kralen. In een later stadium maakte ik kennis met beeldhouwen met wol, je boetseert dan met wol, water en zeep.

Ik heb onder andere workshops gevolgd bij;
Charity, naadloos kleding vilten om een zelf ontworpen mal (rekening houdend met de krimp bij je eigen manier van vilten).
Annemie, beelden vilten.
Dita, naadloos kleding vilten vanuit een vergroot patroon uit een patronen blad (ook hier kijkend naar de krimp bij je eigen manier van vilten).
Pam, zelf voorvilt maken (wol op zijde) passende kleding maken en eco printen en verven.
Irene, een jaar cursus gevolgd en zeer veel geleerd over gebruik van naaldvilt, vilten met de droger en gebruik van de upwolf producten.
Quirinne, vilten in het platte vlak en om een mal.